Страхотна и звездна церемония: Алекс Стоенчев Спортист №1 на Пазарджик за 2022 година (ГАЛЕРИЯ)

Състезателят по карате шинкиокушин от спортен клуб Торнадо Алекс Стоенчев стана “Спортист №1 на Пазарджик” за 2022 година. Той бе награден на изключително бляскава и стилна церемония, която се проведе в ДКТ “Константин Величков” в Пазарджик. Стоенчев получи статуетката си за №1 от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.

Треньор №1 на Пазарджик стана наставникът на победителя, а именно Васко Пеев.

През изминалата 2022 година Алекс завоюва европейската титла на първенството на Стария континент в София, в което участие взеха над 500 състезатели от над 20 държави от цял свят. Стоенчев завоюва златния медал след четири оспорвани битки.

За спортист на публиката след онлайн гласуване бе определен Емил Кондев (Спортен клуб Шампион).

Отбор на годината стана волейболният Хебър, който през миналата година записа исторически требъл, печелейки титлата, купата и суперкупата на страната, като влезе и в Топ 10 в Европа след участие в Шампионската лига.

Водещ на красивото събитие бе спортният журналист Петър Бакърджиев, а феерия от светлина и музика изпълни залата.

Стартът на церемонията бе за кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, който приветства всички гости в залата: “Щастлив съм за поредна година, защото всичко това, за което преди години мечтаехме и на много от хората им се струваше странно и никой не вярваше, че ние можем да бъдем най-добрите в България. Днес това започва да става реалност. Благодаря ви, че ми повярвахте и ми позволихте да отидем там, където заслужаваме – на първото място. През годините успяхме да си оправим инфраструктурата, да подпомогнем клубовете, да отворим отново Спортното училище и всичко това го направихме заедно. Благодаря ви, че повярвахте на мен и екипа ми. След известно време ще помоля пак да ми се доверите, искам да сме №1 не само в спорта, а във всичко! Във всичко ще станем №1, защото сме умни и надграждаме всяка година. Защо тези церемонии ги организираме на такова ниво?! Защото вие го заслужавате, вие сте нашата гордост – треньори, спортисти и спортни деятели – вие ни давате авторитет и ние имаме нужда от това.

Последва обръщение на заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, който прочете поздравителен адрес от министър Весела Лечева, припомняйки големите шампиони от Пазарджик, прославили България по света.

На сцената се качиха и специалните гости, част от които бяха в журито, гласувало в анкетата „Спортист на Пазарджик“. Представител на журито бе единствената българка, участничка на лекоатлетически маратон на Олимпийски игри (в Рио де Жанейро 2016 година) Милица Мирчева, а гости бяха още Анатоли Илиев – заместник-председател на фондация София Европейска столица на спорта, Васил Миленчев – най-добър съдия на сабя в света за 2020 година и експерт към Министерството на младежта и спорта, Росица Черкезова – представител на най-големия и отдаден партньор на „Пазарджик спортува“ Лакрима и Фрезко и Цветелина Кирилова (кондиционен треньор на олимпийските шампионки по художествена гимнастика и на няколко поколения състезателки в този спорт, както и бивша лекоатлетка).

Представителите на спортните клубове в Пазарджик трогнаха Тодор Попов със специално подготвена изненада – ВИДЕО клип, в който само с по една дума описаха кмета на града. А председателят на Младежки спортен клуб Пазарджик спортува Ренета Камберова връчи специална награда на Тодор Попов – „Най-спортният кмет на най-спортния град“ в знак на уважение и признателност за неуморната му дейност в спорта.

Последваха няколко думи и от златното момиче и неуморен двигател на спорта в Пазарджик Ренета Камберова: „Благодаря на господин Попов за доверието, което ни оказва. Благодаря на клубовете, че ми се довериха, защото знаят, че всичко, което правя, е за тях. Благодаря на екипа ми, на Съвета за младежка политика… Обичам ви всички и знам, че ще вървим напред. Сигурна съм, че това е началото на все по-успешни години, които ни предстоят. „

Последва награждаване на талантливи малки спортисти за високите им постижения през изминалата година.

А след тях Община Пазарджик раздаде и Специални награди. Те отидоха във:

 • Красимир Георгиев – от спортен клуб Динамик. Той получава Специална награда за изключителен принос в развитието на спорта бодибилдинг в Пазарджик.
 • Кристиян Василев – също от спортен клуб Динамик – за изключителен принос в развитието на спорта бодибилдинг в Пазарджик.
 • Димитър Марков (Модел яхт клуб) – за изключителен принос в развитието на спорта корабомоделизъм в Пазарджик
 • Димитър Димитров (Модел яхт клуб) – за изключителен принос в развитието на спорта корабомоделизъм в Пазарджик
 • Красимир Георгиев (СК Палашев) – Най-перспективен състезател
 • Александър Сърнов (СК Шампион – Адаптирано плуване) – с приз „Вдъхновяващ успех“

ТОП 10 СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА

 1. АЛЕКС СТОЕНЧЕВ (СК Торнадо – Карате шинкиокушин)
 2. Томас Григоров (СК Шампион 2 – Модерен петобой)
 3. Василена Петкова (СК Тайгър Дожо – Карате Киокушин)
 4. Александър Рибников (СК Спартак Пазарджик 2014 – Кикбокс)
 5. Емил Кондев (СК Шампион – Адаптирано плуване)
 6. Илия Ненов (СК Спартак Пазарджик 2014 – Кикбокс)
 7. Савина Дудова (СК Торнадо – Карате шинкиокушин)
 8. Дара Стоянова (СК Диляна Прима – Художествена гимнастика)
 9. Никол Колишева (СК Палашев – Триатлон)
 10. Васил Попов (СКК Печенеги – Колоездене)
 • Треньор на годината – Васко Пеев (СК Торнадо – Карате шинкиокушин)
 • Отбор на годината – Волейболен клуб Хебър (Пазарджик)
 • Спортист на публиката – Емил Кондев (Спортен клуб Шампион)

Снимки: Милен Торбев