Бляскава церемония: Александър Рибников Спортист №1 на Пазарджик за 2021 година! Звездни олимпийци наградиха победителите (ГАЛЕРИЯ)

Състезателят по кикбокс Александър Рибников (Спортен клуб Спартак 2014) стана “Спортист №1 на Пазарджик” за 2021 година. Той бе награден на изключително бляскава и стилна церемония, която се проведе в ДКТ “Константин Величков” в Пазарджик. Рибников получи статуетката си за №1 от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и двете олимпийски шампионки – Стойка Кръстева и Ивет Горанова, които бяха част от звездното жури, гласувало в анкетата.

Треньор №1 на Пазарджик стана наставникът на победителя, а именно Илко Аджов.

Двамата с Александър Рибников изградиха изключително успешен тандем, който постигна сериозни резултати през годината. На Европейското първенство в Черна Гора Александър спечелил трето място в стил К1. Той взе участие в престижните вериги Макс Файт и Профайт. Новият Спортист №1 на града ни завоюва две първи места в стил К1, едно първо място в стил Лайт контакт, второ място в стил Пойнт Файтин, две втори места в стил Лоукик и едно второ място в стил Киклайт.

За спортист на публиката след онлайн гласуване бе определена Никол Колишева (Спортен клуб Палашев – триатлон).

Отбор на годината стана волейболният Хебър, който получи наградата си от олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Ерика Зафирова.

Водещи на красивото събитие бяха Александър Иванов и Лазар Вълчев, а феерия от светлина и музика изпълни залата.

Стартът на церемонията бе за председателя на “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” Ренета Камберова. “Господин Попов, специални благодарности за всичко, което правите за спорта в нашия град, за начина, по който оценявате, че спортът е здраве и носи гордост. Когато аз бях малка и тренирах гимнастика в Пазарджик, през зимата тренирахме на едни кафяви дюшеци, в залата беше по-студено, отколкото навън, а сега това, когато го обясняваме – някои хора дори няма да го разберат, защото не си го спомнят. Не случайно имаме и две момичета в националния отбор по художествена гимнастика.

Благодаря на всички спортни клубове и на техните председателите, защото мисля, че успяваме да се сработим много добре. Състезанията продължават да се множат. За миналата година имаме малко над 70 проведени събития, а това е огромен резултат. Благодаря на родителите, защото ако не са те да подкрепят децата си, вероятно в някакъв момент те ще загубят стимул да спортуват. Истината е, че родителите са родители вкъщи, треньорите са родители в залата. Благодаря и на всички хора, които се включват в нашите събития, защото го правим за вас.”

Последва обръщение на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който приветства всички гости в залата: “Когато се върна в години назад и си спомня откъде започнахме, а ето докъде стигнахме. Но има още път да вървим, докато станем №1. Затова тази вечер и всички вечери, в които провеждаме тази церемония, съм изпълнен с гордост. Това, което правим, няма аналог. Ние развиваме не само спорта в Пазарджик, но и нашия манталитет. С всяка една година пазарджиклии се превръщаме в хора с дух на победители. Това исках аз и целият екип – да възпитаваме децата на този манталитет. Ние имаме 45 клуба в 32 вида спорт – това го няма в нито един друг град в България. Ние сме единствените, които в продължение на 15 години помагаме да създаваме шампиони. Ние променяме манталитет и това ме изпълва с чувство на гордост. Зад всеки един успех обаче се крие работа на много хора и ние в Пазарджик сме добрият модел. Така се прави, когато местна общност, родители, треньори – гледаме в една посока. Аз съм сигурен, че няма да бъде далеч денят, в който Пазарджик ще има нов олимпийски шампион.

Градоначалникът покани на сцената да излязат момичетата, които направиха горди милиони българи, а именно – Ивет Горанова, Ерика Зафирова, Стойка Кръстева и Евелина Николова. Те получиха специално изготвени букети в цветовете на българския флаг.

Последва награждаване на деца до 10 години за активно участие и отлично представяне през годината.

А след тях Община Пазарджик раздаде и Специални награди. Те отидоха във:

 • Стефани и Габриела Стоеви (наградата взе треньорът от Бадминтон Скуош клуб Неделчо Кесов) – За втори пореден път двете станаха Европейски шампионки на двойки жени. Пето място на световно първенство двойки жени, девето място на Олимпийските игри в Токио. Трето място от финалния Мастърс двойки жени в Индонезия.
 • Петър Георгиев (Спортен клуб по адаптиран спорт – шампион) – за изключителен принос в развитието на деца с ментални затруднения. Както и неговите състезатели:
 • Емил Кондев – завоювал първо място 25м.гръб и второ място 25м. свободен стил на Европейско първенство по плуване за деца и младежи с ментални затруднения в Чехия
 • Александър Сърнов – завоювал трето място на 50 м. гръб на Европейско първенство по плуване за деца и младежи с ментални затруднения в Чехия.
 • Николай Нинов (Общински шахматен клуб Пазарджик) – за изключителен принос в развитието на шахмата в град Пазарджик. Спечелил първо място на I – ва дъска на отбора от Олимпиада по кореспондентен шах с над 50 държави.
 • Кристиан Терзийски (СК Мустанг) – най-перспективен състезател, завоювал второ място на зимни финали от 178 състезатели на Държавно първенство по плуване за момчета до 13 години и второ място на летни финали. Той бе награден по желание на звездното жури, като наградата му връчи лично бронзовата медалистка по борба от Токио Евелина Николова.

ТОП 10 СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА

 1. Александър Рибников (Спортен клуб СПАРТАК 2014 – КИКБОКС)
 2. Гергана Павлова (Спортен клуб БАДМИНТОН СКУОШ КЛУБ)
 3. Борислав Владов (Спортен клуб КОДОКАН)
 4. Виктория Александрова/Иво Тодоров (Спортен клуб ИМПУЛС)
 5. Михаела Стефанова (Спортен клуб ПЕНТАТЛОН – ФЕХТОВКА)
 6. Емил Грозданов (Спортен клуб ШАМПИОН 2 – МОДЕРЕН ПЕТОБОЙ)
 7. Васил Попов (Спортен клуб ПЕЧЕНЕГИ – КОЛОЕЗДЕНЕ)
 8. Мариян Палев (Спортен клуб КОДОКАН)
 9. Никол Колишева (Спортен клуб ПАЛАШЕВ – ТРИАТЛОН)
 10. Илия Ненов (Спортен клуб СПАРТАК ПАЗАРДЖИК 2014)
 • Треньор на годината – Илко Аджов – (Спортен клуб СПАРТАК 2014 – КИКБОКС)
 • Спортист на публиката – Никол Колишева (Спортен клуб ПАЛАШЕВ – ТРИАТЛОН)
 • Отбор на годината – Волейболен отбор Хебър (Пазарджик)

НАГРАДЕНИ ДЕЦА ЗА ВИСОКИ СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

 • Александър Дараджански – СКП „ Мустанг“
 • Александър Димов – СК „ Кодокан“
 • Георги Новоместски – СК „ Торнадо“
 • Давид Матевосян – СК „ Борба Пазарджик“
 • Ивана Раднева – СК „ Тонус – спорт“ шотокан карате до
 • Летисия Пиронова – СК „ Диляна“
 • Лъчезар Чакъров – СК „Шампион“
 • Милен Тошкин – СК „ Спартак Пазарджик 2019“
 • Наталия Георгиева – СК „Шампион 2“
 • Радостина Куртакова – СК „ Пентатлон“
 • Симона Моллова – СК „ Диляна Прима“
 • Сияна Мухарова – СК „Шампион 3“
 • Симеон Серев – СК „ Първенец“
 • Юлиан Пачев – СК „ Делфин“