Христо Стоичков зарадва феновете си в Пазарджик! Над 4 часа раздава автографи (СНИМКИ)

Изминаха едва няколко часа от едно грандиозно и вълнуващо събитие. Христо Стоичков уважи Пазарджик и взе участие в няколко събития. Той бе в нашия град по покана на Община Пазарджик, Асоциация „Докосни дъгата“, организацията „Пробег на мира“, както и Издателство Софтпрес. Камата първо бе удостоен със званието „Почетен факлоносец на мира“, а след това заедно с кмета на Община Пазарджик Тодор Попов направи първа копка на иновативния проект „Градина на мира“.

Кулминацията на престоя на Камата в Пазарджик бе представянето на биографията му „Христо Стоичков – Историята“, написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков.

Стотици фенове се бяха събрали в зала „Васил Левски“ и засвидетелстваха уважение към легендарния българин. Мощни скандирания „Ицо, Ицо…“ огласяха залата, придружени с аплодисменти. Водещи на събитието бяха популярните Димитър Туджаров-Шкумбата и Иво Райчев.

Христо Стоичков връчи специални награди – умалено копие на Златната топка, на кмета на Пазарджик Тодор Попов, на председателя на Младежки спортен клуб Пазарджик Спортува Ренета Камберова и на председателя на Асоциация „Докосни дъгата“ Денислава Ангелова. Жестът на №8 към тримата бе по повод неуморната им ежедневна работа в техните сфери, но най-вече за приноса им към подрастващите и развитието на спорта.

Последва над 4 часа спиращо дъха масово желание за автограф и лична снимка с Христо Стоичков. Дългите опашки от нетърпеливи фенове изпълниха залата и покрай единствения българин, носител на Златната топка, мина абсолютно всеки присъстващ. Един по един се наредиха за автографи и снимки родители с бебета на ръце, деца, семейства, възрастни хора с внуците си… Виждаше се трепета в хората, които стъпка по стъпка се приближаваха към масата, на която Христо ги очакваше – разписваше се и след това се снимаше с тях. Имаше хора, които от вълнение трудно успяваха да отворят книгите си или изпускаха телефоните, доближавайки се до идола си.

Камата раздаде автографи на какво ли не – освен на биографията си, се разписа на десетки фланелки на ЦСКА, Барселона и националния отбор на България, на футболни топки и обувки, на шалчета и шапки, на архивни списания (едно от тях е в галерията). Децата подаваха листчета, тефтери и каквото имаха, за да получат заветния автограф от Модерния ляв. Стоичков се разписа дори и на няколко гипсирани ръце… за спомен, като с усмивка пожела бързо оздравяване на младежите.

И така малко след 20:30 часа след 4 часа автографи и снимки Христо Стоичков за първи път се изправи, но… имаше още закъснели фенове, които по тъмно пристъпиха плахо за още снимки. Получиха ги, Златната топка бе прибрана на специално място и Камата потегли за следващото място, което ще превърне в магия.

Благодарим на всички, които присъстваха в залата и уважиха най-голямата легенда на България.

Благодарим ти, Христо, че беше с нас и уважи нашия град. Попътен вятър и късмет. Винаги си добре дошъл. Пазарджик е твой дом, в който винаги може да се завърнеш…

Фотограф: Милен Торбев