Христо Стоичков и Тодор Попов с първа копка на мащабния проект „Градина на света“ (Галерия със СНИМКИ)

Кметът на Община Пазарджик и футболната легенда Христо Стоичков, съвместно с гости и посланици на различни страни в България, направиха първа копка на мащабния иновативен международен проект „Градина на света“.

Камата ще има специален кът, в който ще бъдат засадени различни български растителни видове, избрани от самия него.

Идеята за „Градина на света“ възниква от известната мисъл на древен философ, че „Ако има рай на Земята, то той е по поречието на река Марица“. Това уникално водно богатство на Пазарджик от векове представлява една трансмисия между народите на Балканите и Мала Азия. През античността населението е почитало реката като божество, което е видно от нумизматичните находки – на античните монети от Пловдив реката е изобразена като мъж с брада, подпрял се на скалите със знака на плодородието и с корона на главата, с класове и скиптър.

Гости на церемонията в Парк-Остров „Свобода“ бяха представители на дипломатическата мисия в България от Италия, Унгария, Катар, Албания, Сърбия, Ирак, евродепутатът Андрей Ковачев, представители на Асоциация „Докосни дъгата“, футболната легенда Христо Стоичков, „златното момиче“ Мадлен Радуканова, олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов връчи на Христо Стоичков и посолствата, включили се в проекта – Златен клас от жито, символизиращо плодородието, земята и цикличността на живота. Той отбеляза в слото си, че чрез множество посланици, консули и други дипломати в България ще бъдат осигурени растителни видове, традиционни за различните страни по света.

По думите му градината има за цел да отправи и ясно политическо послание, надскачайки различията между отделните страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. И не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки нейн гост; ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници!

„С тази прекрасна инициатива заедно ще отправим послание за мир, разбирателство и хармония в света“, каза още Тодор Попов.

Официалното откриване на „Градина на света“ ще бъде през есента на 2023 г., като за целта в момента започва засаждане на предоставените дървета, храсти и декоративна растителност.

Фотограф: Милен Торбев