Страхотен турнир за Купа „Николай Колев-Мичмана“ на конгреса на журналистите от Югоизточна Европа в Пазарджик (СНИМКИ)

Молдова спечели футболния турнир за спортни журналисти от Югоизточна Европа за купата, носеща името на легендарния български коментатор „Николай Колев-Мичмана“.

Надпреварата се проведе в Пазарджик успоредно с годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа, на който градът и България бяха домакини. Така Молдова изравни България по брой спечелени титли в 9-годишната история на турнира.

ВИДЕО https://fb.watch/mROkT2PHws/

Двете страни са триумфирали по три пъти. По веднъж шампиони са ставали отборите на Румъния, Черна гора и Северна Македония. Турнирът „Николай Колев-Мичмана“ през 2023 г. се проведе на терена с изкуствена настилка към стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик. „Мачът на приятелството“ беше част от младежкия форум по проекта „Младите хора – бъдещето на България – говорят”.

Молдовците допуснаха само едно поражение с 0:1 от Черна гора, но с 4 победи стигнаха до първото място след благоприятно за тях стечение в останалите мачове.

България допусна изравняване от черногорците за 1:1, а след редица пропуски и гол за 1:2 в последните секунди на мача с Молдова, което сложи край на надеждите за нова българска титла. Победа на Северна Македония над Черна гора се оказа решаваща, за да може Молдова да грабне специалната купа за No1 в Пазарджик и да отнесе преходния трофей „Николай Колев-Мичмана“ у дома. Унгария спечели връчвания традиционно приз за феърплей.

Награждаването се състоя на специална церемония на плувен комплек „Балона“ в Пазарджик. Спортните журналисти от България, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Унгария, Молдова и Кипър, които присъстваха на събитието в Пазарджик, аплодираха изявени младежи, които бяха подготвили специална програма.

Овации заслужиха мажоретен състав „Мистерия“, Виктория Александрова и Калоян Спасов от клуб по спортни танци „Импулс“, които току-що бяха станали шампиони на България при младежите в многобоя, и представителен танцов състав „Чудесия“. Пазарджишките таланти получиха специални благодарности от президента на Европейската асоциация на спортните журналисти Чарлз Камензули (Малта).

По време на награждаването имаше специална изненада и за основния „нападател“ в организацията на събитието за спортните журналисти от Югоизточна Европа в Пазарджик – абсолютната световна шампионка и олимпийска медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова, която е и председател на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“. ⚽️Именно тя даде символичния начален удар на футболния турнир за журналисти, а по време на закриващата церемония председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров й връчи фланелка на националния отбор на България за журналисти с No1.

Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа (SEESJA) и футболния турнир за купа „Николай Колев-Мичмана“ в партньорство с Община Пазарджик, Асоциация „Докосни дъгата“, „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“, сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и със съдействието на Българския спортен тотализатор.

Фотограф: Милен Торбев