Изключителен успех на проекта „Залагам на себе си, а не на късмета“!

Проектът „Залагам на себе си, а не на късмета“ е организиран от “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува”. Той е финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по член 10а от закона за хазарта за 2021 година, Направление 3 (три) с тема “Превенция на хазартната зависимост сред младите хора.”

Проектът „Залагам на себе си, а не на късмета“ е вторият на Министерството на спорта, който „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” спечели.

Проектното предложение бе насочено към целева група от 300 младежи, живеещи на територията на Община Пазарджик. Съобразно изискванията на програмата 10% от тях или 30 души бяха младежи в неравностойно положение.

Още в началото на проекта бе изработен и разпространяван сред участниците в целевите групи на наръчник за превенция от хазартна зависимост. Бяха проведени 2 изнесени дискусионни форума с по 15 участника за по 5 дни във Велинград. Във форумите взе участие специализираният екип по проекта. В рамките на проекта бяха проведени и анонимни срещи с психолог с цел превенция и отказ от хазартна зависимост. В дейността за спортни прояви и насърчаване на здравословен начин на живот бяха проведени 6 спортни събития по различни спортни направления.

––––––––––––––––

Шест спортни празника част от проекта „Залагам на себе си, а не на късмета“

Като част от проекта „Залагам на себе си, а не на късмета“ бяха проведени 6 спортни събития. Всичко стартира с ФУТБОЛЕН празник, който събра над 50 младежи. Специален гост бе бившият национал на България, петкратен шампион на страната ни с Лудогорец и футболист на ЦСКА от близкото минало Йордан Минев. Роденият в Пазарджик бивш състезател има опит като треньор с подрастващи таланти. Младежите проведоха няколко тренировъчни занимания под ръководството и наставленията на Данчо Минев, а след това участваха и в няколко футболни мача.

Последва спортен празник на тема ДЖУДО. Този път гост бе олимпийският медалист по джудо от Атина 2004 година Георги Георгиев. А представители на специализирания екип по изпълнение на проекта отново бяха част от събитието. В залата присъстваха юристът Димитричка Ладжова, психологът Гергана Ташева, както и Стефан Ралчев – експерт по темата с превенция на хазартната зависимост. Председателят на “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” Ренета Камберова приветства над 50 младежи, които се събраха в залата и посрещнаха своите гости на татамито. “За някои от вас хазартната зависимост вероятно означава нещо, но за други – не. Тя е подобна като тази към храната или алкохола, например. Когато се прекрачва границата на позволеното и нормалното – идват проблемите. Да, хазартът е легален, но всяко преминаване на границата за забавление, води до разрушаване на животи. Така че тренирайте, работете и няма как да не успеете. Човек има неограничени възможности, стига да поиска да постигне нещо. Няма как, когато се трудиш, в крайна сметка един ден да не получиш резултат”, каза Рени Камберова на младежите.

Третият спортен празник бе на тема ТЕНИС НА МАСА. След това графикът със събития продължи на тема БАСКЕТБОЛ, като този път специален гост бе дългогодишният национален състезател, многократен шампион на България с Лукойл Академик и Левски, играл в САЩ, а сега баскетболен мениджър – Веселин Веселинов. Нямаше как проектът да мине и без ВОЛЕЙБОЛ. Присъстваха дългогодишните национали и звезди на българския волейбол Тодор Алексиев и Теодор Тодоров, които играха с младежи и демонстрираха опита си на мрежата със своите помощници. За финал темата ЛЕКА АТЛЕТИКА също стана част от проекта.

–––––––––––––––

Дискусионни форуми като част от проекта

Част от проекта бяха проведени и 2 дискусионни форума във Велинград. Програмата бе изключително наситена, като всеки ден участниците стартираха с утринна гимнастика, последвани от различни дейности. По време на събитието се проведоха 6 работни сесии на 3 теми – „Хазартната зависимост или патологично разстройство, свързано с хазарт“, „Национално законодателство и развитието на хазарта в света“ и „Саморегулация, личностни характеристики“.

Като част от дискусионния форум бяха проведени онлайн срещи с известни наши личности, сред които олимпийската ни шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Ерика Зафирова, волейболистът Николай Къртев, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, както и популярният музикант и изпълнител Тодор Димитров, известен с псевдонима си Торино от дуета Торино и Пашата.

В последния ден от изнесения дискусионен форум бе проведена и заключителна беседа с участието на специализирания екип. Известни спортисти отново се включиха, за да подкрепят проекта и да благодарят на участниците. Първият дискусионен форум приключи с посещение на природни забележителности в района.