Ренета Камберова начело на „Златните орли“ на Държавното за деца и младежи в риск (2019 година)

Стотици деца и младежи в риск изпитаха истинско щастие да бъдат приветствани и наградени от две емблематични български спортистки.

Световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова и едно от златните български момичета Ренета Камберова бяха сред официалните гости наградили призьорите в държавното първенство, състояло се днес в комплекс „Спортна София 2000“ в Зона Б5.

Председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова бе начело на отбора „Златните орли“, съставен от деца и младежи в риск от Пещера и Лисичево. Като истински тим всички бяха със стилна официална екипировка, която веднага предизвика интерес сред присъстващите.

Шампионатът събра близо 300 представителите на 22 институции – домове за деца в риск, центрове за настаняване от семеен тип, възпитателни училища, интернати, фондации за работа с деца в риск от цялата страна. Към тях отново се присъединиха и участници от центровете за временно настаняване на бежанци на възраст между 12 и 18 години.

Програмата включваше надпревари в шест вида спорт – баскетбол, лека атлетика, тенис на маса, футбол на малки врати, таекуон-до и бадминтон. Събитието се организира ежегодно от 2003 година досега с по две издания всяка година – пролетно (Великденско) и есенно-зимно (Коледно). Във футболния турнир отборът на Враца защити титлата си от миналата година, като във финала надделя в много оспорван мач над тима на Конкордия с 3:1. Бронзовите медали заслужиха представителите на Исперих, победили в малкия финал отбора на Ракитова също с 3:1.

Първенството се организира от „Българска спортна федерация за деца и младежи в риск“ със съдeйствието на „София – европейска столица на спорта“ под мотото „Спортът достъпен за всички деца“. „Поздравявам ви с участието тук и ви пожелавам нови спортни успехи. Федерацията организира редица събития, за да имате повече възможности през годината. От сега ви каня на държавните първенства през следващия сезон,“ заяви в края на шамипоната Анатоли Илиев, председател на „Българска спортна федерация за деца и младежи в риск“, който също бе сред наградилите и поздравили призьорите.