„Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” започна своя поход от Сарая

Изключително интересен, мотивиращ и различен ден бе 17 февруари за учениците от Основно училище “Христо Ботев” в село Сарая. Те, заедно със своя директор Ангел Малинов както и част от учителския колектив, бяха домакини на събитие част от проекта “Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” по Национална програма за младежта (2016-2020), Договор №25-00-67/24.09.2019 година.

Изпълнител на проекта е „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ с председател Ренета Камберова с помощта на Министерството на младежта и спорта и Община Пазарджик. Именно тя, в ролята си на спортен специалист, постави начало на изпълнение на проекта, като прие поканата на домакините от училище в село Сарая.

В проекта са включени общо 10 села от Пазарджишка област, но интересът още в началото е повече от сериозен, което може да доведе до увеличаване на техния брой.

Първата част от събитията включва запознаване на деца и младежи с успелите спортни личности на Пазарджик. Това бяха абсолютната световна шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика Ренета Камберова и една от звездите на българския бадминтон – Гергана Павлова. Тя зае безапелационно първо място във вота на публиката в анкетата “Спортист на годината” в Пазарджик и второ място при гласуването на звездното жури.

Втората част “Шампионът в мен” ще пренесе децата и младежите на спортната арена.

Още вчера те получиха спортни артикули, с които имат време да спортуват, за да участват в бъдещия спортен празник, организиран отново от Пазарджик спортува. А третата финална част от поредицата събития, свързани с проекта, е учениците да посетят истинско спортно състезание, за да видят на живо усилията и труда на спортистите, както и как се печелят медали.

Рени демонстрира и майсторство с уредите, но и не само това. Думите ѝ бяха по-важни за начина, по който се постигат успехите:

Искам да знаете, че с много труд всичко се постига. Няма невъзможни неща. Не се отказвайте пред нищо, а имайте цели, които да преследвате и постигате!

Учениците изгледаха клип и с представянето на Гергана Павлова. На първото видео тя остана на второ място, но на следващото видео вече бе на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Спортът е и победи, но и загуби. Няма спортист, който може само да печели. Важното е, когато паднеш, да знаеш как да се изправиш. Да вземеш поуки от загубата и допуснатите грешки, за да може следващият път да победиш, каза Гери, което допълнително показа какво е мотивация на гостоприемните домакини.