И Село Варвара посрещна „Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай”

Втори ден от похода на проекта “Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай”. Днес бе ред на Основно училище “Никола Йонков Вапцаров” в село Варвара (Пазарджишка област). Домакините посрещнаха председателя на “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” Ренета Камберова и бадминтонистката Гергана Павлова. Абсолютната световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова отново влезе в ролята си на спортен специалист, но и на мотиватор на ученици и дори учители. Именно тя и “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” стартираха проекта по Национална програма за младежта (2016-2020), Договор №25-00-67/24.09.2019 година. Целият проект обхваща 10 села от Пазарджишка област, като началото бе поставено в село Сарая.

Днес учениците бяха изключително активни в интереса си към Ренета Камберова и Гергана Павлова. Те изгледаха кадри от спортните успехи и на двете, като въпросите бяха толкова много, че гостите едва отговориха на всички от тях. “Как се става шампион?”, “Как сте толкова добри?”, “Ако ви боли, отивате ли на състезание?”, “По колко време на ден тренирате, за да печелите златни медали?”… Това бяха само част от въпросите на домакините от училището в село Варвара към двете дами.

Събитията и целият проект “ Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” е напълно отворен за всички деца и младежи във всички села, които са част или ще бъдат част от него.

Първата част от събитията включва запознаване на деца и младежи с успелите спортни личности на Пазарджик. Втората част – “Шампионът в мен”, ще пренесе децата и младежите на спортната арена. И днес в село Варвара учениците получиха спортни артикули, сред които любимите на момичетата уреди за художествена гимнастика – топки, бухалки, въжета, обръчи и ленти. След известно време учениците ще имат възможност да покажат уменията си на мащабен спортен празник, организиран отново от “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува”. Третата финална част от поредицата събития, свързани с проекта, е учениците да посетят истинско спортно състезание, за да видят наживо усилията и труда на спортистите, както и как се печелят медали.

“И днес разказах на децата част от моята кариера. За това какви лишения съм изпитвала, за да стигна световния връх. Но и какво ми е дал спортът. Разказах им, че само чрез спорта могат да получат дисциплина, да се научат на навици и на дисциплина. Със сигурност не всички момичета ще станат световни шампионки, но нека спортуват, нека имат мечти и да ги следват. Няма невъзнаграден труд”, каза Ренета Камберова пред учениците.

Гергана Павлова също отдели специално внимание на гостоприемните домакини от Варвара. Те изгледаха и нейни победи на корта по бадминтон, а тя ги увери, че спортът е толкова важен, колкото ежедневните навици на всеки един човек. “Не забравяйте, че спортът е предимно здраве. Дори и да не станете най-добрите, стремете се да спортувате, за да бъдете здрави”, каза Гери.