Ренета Камберова водеща на церемонията „Нощта на шампионите“

Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българският спортен тотализатор (БСТ) организираха за трети път церемонията „Нощта на шампионите“, на която наградиха с парични премии на обща стойност 215 000 лева най-добрите спортисти и треньори на България за 2017 г. Тържественото събитие се проведе в столичната зала „Рейнбоу Плаза“ и бе излъчвано директно по БНТ1. Водещи на церемонията бяха златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика, световна шампионка и бронзова олимпийска медалистка Ренета Камберова и популярният шоумен Део.

Наградите на ММС и БСТ бяха разпределени в седем категории за спортистите и техните треньори. В категория „Млад спортист на България до 14 години“ за 2017 г. победител е Александър Джорджев (таекуондо WTF), който стана световен шампион за кадети. Той и неговият треньор Христо Михалчев получиха премии по 5000 лева. Както е известно, състезателят на дупнишкия „Гладиатор“ стана първият български световен шампион в олимпийската версия на този боен спорт.

В категория „Млад спортист на България до 18 години“ за 2017г. победител е Антъни Иванов (плуване), осми на 200 м бътерфлай от световното първенство за мъже и бронзов медалист в същата дисциплина от световното първенство за младежи. Той получи премия от 10 000 лева, а личният му треньор Николай Вакареев – премия от 5000 лева. В категория „Млад спортист на България до 23 години“ за 2017 г. победител е Даниел Асенов (бокс), който стана европейски шампион по бокс за мъже и спечели купа „Странджа“. Той получи премия от 10 000 лева, а неговият треньор Димитър Мутафов– премия от 5000 лева. В категория „Спортист с увреждания на България“ за 2017 г. победител е Ружди Ружди (лека атлетика), който стана световен шампион и световен рекордьор на гюле. Неговата премия беше 10 000 лева, а на неговия треньор Радостин Тодоров – 5000 лева.

В категория „Отбор на България“ за 2017 г. победител стана националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева. Те се класираха три пъти на първо място, пет пъти на второ и веднъж на трето за световната купа и спечелиха сребърен и бронзов медал на световното първенство. Чек за премия в размер на 50 000 лева им беше връчен от Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. В категория „Треньор на България“ за 2017 г. победител стана Весела Димитрова, треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Тя получи премия от 50 000 лева от изпълнителния директор на БСТ Дамян Дамянов.

В категория „Спортист на България“ за 2017 г. победители очаквано станаха Григор Димитров (тенис) и неговият треньор Дани Валверду.