Пазарджик се присъедини към голямото европейско семейство и се нареди до водещи градове на стария континент. Градът получи безапелационно признанието и бе избран за „Европейски град на спорта през 2020 година“. Това стана след инспекция на специална оценителна комисия от ACES EUROPE през месец май 2019 година в Пазарджик. Комисията бе водена лично от Винченцо Лупатели – член на Изпълнителния борд на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта.

Пазарджик получи много висока оценка за изключителната си кандидатура, представена от председателя на МСК „Пазарджик спортува“ Ренета Камберова. Кметът на Пазарджик Тодор Попов подчерта значението на спорта за цялостното развитие на града, за създаване на национално самочувствие и на модели за подражание и възпитание. През месец юни 2019 година категорично Пазарджик бе избран за „Европейски град на спорта през 2020 година“.


Официалната церемония по връчване на знамето и титлата се състоя през месец декември 2019 година на тържествена церемония в Заседателната зала на Европейския парламент в Брюксел. На събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

Въпреки пандемичната и трудна 2020 година Пазарджик достойно и гордо защити титлата си „Европейски град на спорта“. Градът бе домакин на 58 спортни събития, които бяха организирани със съдействието на община Пазарджик, а много от тях и съвместно със Съвета за младежка политика в града с председател Александър Иванов.


Изграждането на нови спортни съоръжения, спортни и детски площадки, реновирането на зали, паркове и места за отдих е само част от последователната политика на община Пазарджик в сферата на спорта. А редуцирането на местните данъци с 30% за семейства със спортуващи деца е още едно доказателство за работата на местната власт.